Mityba


Pirmąją savaitę po operacijos negalima valgyti pertrinto maisto, jis turi būti visiškai skystas, be dalelių, pavyzdžiui, jogurtai, tyrelės, komerciniai specializuoti maisto produktai (pvz. Nutricomp). Šiuo laikotarpiu svarbu kasdien su maistu gauti 2500-3000 kilokalorijų ir atstatyti operacijos metu prarastą energiją.

Išėmus siūlus, galima pradėti valgyti pertrintą maistą, bet tik tokį, kurio nereikia kramtyti. Per anksti pradėjus kramtyti, gali išlūžti dar nesugiję žandikaulio fragmentai, tokiu atveju reikėtų sudėtingesnės operacijos. Priežastis paprasta – žandikaulio lūžis sugyja per keletą mėnesių, todėl tiek laiko ir reikia duoti žandikauliui pailsėti, nepiktnaudžiauti kieto maisto kramtymu, nes sujungtus žandikaulių fragmentus laiko tik titaninės mikroplokštelės.

Nuo trečiojo mėnesio galima valgyti lengvai kramtomą maistą, pavyzdžiui, salotas, maltą maistą. Praėjus keturiems mėnesiams po operacijos, galima grįžti prie įprastos mitybos.

Siūlome keletą receptų, kuriuos galite išbandyti pooperaciniu periodu. Jei ortognatinis gydymas jau praeityje, pasidalinkite savo mitybos įpročiais minėtu laikotarpiu tinklapio forume arba siųskite pasiūlymus adresu info@orthognatic.lt

Braškių ir persikų kokteilis

3 didesnės braškės
Pusė banano
Nedidelė skardinė konservuotų persikų
Ledo kubelių (apie 6 gabalėlius)

Viską sudėkite į kokteilių plaktuvą (persikus dėkite su sirupu) ir suplakite. Ledą dėkite po 2 gabalėlius per kelis kartus.


Braškių ir bananų kokteilis
 
2 puodeliai braškių (arba kitokių uogų)
1 bananas
1 puodelis vanilinio jogurto
½ puodelio pieno
1 puodelis ledo kubelių

Viską sumalkite kokteilių plaktuvu. Prieš patiekdami galite nusunkti sieteliu.


Avokadų ir bananų piure

1 bananas
1 avokadas
Pienas
 
Vaisius sutrinkite maišytuvu, įpilkite truputį pieno suskystinimui ir dar truputį viską patrinkite.
 

Šokolado, vyšnių ir bananų kokteilis

1 puodelis šokoladinio pieno
½ puodelio vanilinio jogurto
1 vidutinio dydžio bananas
20 vyšnių
Keli ledo kubeliai

Viską sumaišykite kokteilių plaktuvu.


Braškių – jogurto kokteilis (4 porcijos)

500 g. braškių
1 bananas
1 mažas indelis miško uogų jogurto
1 puodelis pieno
2 arbatiniai šaukšteliai cukraus
Ledo kubelių

Viską sudėkite į plaktuvą ir suplakite iki vientisos masės.


Bananinis kokteilis

Vanilinių ledų
Pieno
Bananų
Cukraus (visko dėkite pagal poreikį)

Viską sudėkite į kokteilių plaktuvą (bananus ir ledus supjaustykite mažesniais gabalėliais) ir išplakite.


Bananinis gėrimas

1 nedidelis bananas
½ apelsino
1 valgomasis šaukštas cukraus
250 g natūralaus jogurto

Išspauskite apelsino sultis ir suberkite į jas cukrų. Nulupkite bananą ir sutrinkite trintuve. Sumaišykite bananą su pasaldintomis apelsino sultimis ir jogurtu. Galima patiekti ir atšaldytą.


Menkė su daržovėmis

125 g. bulvių
1 morka
125 g. menkės (arba kitokios baltos žuvies)
½ puodelio pieno
1 pomidoras
1 arbat. šaukštelis sviesto
Pipirų, druskos

Išvirkite luptas ir supjaustytas bulves bei morką (apie 15 min.). Tuo pačiu metu apkepkite žuvį, prieš tai apibėrę ją pipirais ir druska. Baigus kepti, supilkite pieną ir patroškinkite 5-8 minutes. Po to pieną nupilkite į dubenėlį. Tada nupilkite pomidorą verdančiu vandeniu ir nulupę žievelę bei supjaustę gabalėliais, pakepkite svieste kol jis ištiš. Kai viskas padaryta, viską sutrinkite trintuve. Kad masė būtų skystesnė, galite panaudoti nuo žuvies troškinimo likusį pieną.


*Patarimas – kokteiliams naudojami vaisiai gali būti ir šaldyti, tik prieš gamindami juos atšildykite. Ledukų galite dėti pagal poreikį.

 
 
 
 
Rašykite mums: info@orthognatic.lt
 
2007 © Ortognatinė chirurgija